Zafferano

Blogg

Svensk Vinnarutställning i Sundsvall

Svensk Vinnarutställning var i år i Sundsvall. I dagarna tre ställdes hundar ut i Nordichallen under Påskhelgen. Totalt 3931 hundar var anmälda. Russkaja Tsvetnaja Bolonka som hör till grupp 9 gick på Söndagen. 11 Bolonkor var anmälda.

Himmel så kul det var att få träffa alla trevliga bolonkaägare och uppfödare igen! Trevlig stämning är bara förnamnet! Och oj så många fina bolonkor som fanns vid vår ring! Titlarna före hundnamnen i katalogen var både många och långa! 

Alla utställningens domare var från Sverige och domare i vår ring var allround-domaren Nina Karlsdotter. Hon skulle senare under dagen,efter avslutad bedömning i alla ringar, utse helgens Best In Show-vinnare. 

Efter juniorhanar, championhanar, veteranhanen och juniortikar var det dags för championtikarna att göra upp. Winnie börjar vara rutinerad när det gäller utställning. Tar sig gärna en liten tupplur, ihoprullad på utställnings-vagnens trimbord. Men när hon ska in i ringen så är det full fart! Hon älskar verkligen utställnings-livet och när vi skulle in i ringen så var hon direkt på hugget och travade runt ringen med driv och lätta steg och visade glatt upp sitt tjusiga bett för domaren på bordet. Ett sånt driv har hon aldrig tidigare visat upp så kanske kände hon att det var säkrast att lägga in en högre växel och det var bara att haka på! 

Domaren placerade Winnie som etta i Championklassen. Hon blev bästa tik och därmed SVENSK VINNARE 2019! En mycket, mycket glad  matte fick en svensk vinnare-pin i handen, lyckönskningar från de andra tävlande, och order av ringsekreteraren att stanna kvar i ringen för att tävla mot hanen som blivit bästa hanhund och även han svensk vinnare. Ett varv i ringen och sedan ville domaren titta lite på båda hundarna på bordet igen. Spännande värre! Och den som domaren bedömde var bäst i rasen denna dag var Winnie som fick den röd/gula BIR-rosetten! Vilken lycka!

Jag är väldigt glad att ha fått uppleva detta. Och jag är också väldigt glad och tacksam att jag fick erbjudandet att köpa Winnie. Jag minns när jag hämtade henne när hon var ett år gammal. Och nu är hon Svensk Utställningschampion, Svensk Vinnare-19 och mamma till underbara Ådi och Bobbo. Och inte att förglömma, en trevlig och go familjehund!

Tyvärr var Svensk Vinnare-rosetterna slut så den kommer med posten. Lite snopet men den landar väl i brevlådan så småningom. 

Efter utställningen firade Winnie och de andra hundarna segern med prinskorv. Mycket godare än en BIR-rosett hälsar Winnie 😋

20190423_082345

Winnie i husses knä med sin BIR-rosett.

20190423_190129

BIR och SE V-19, SE UCH Smedbys B Eurowinner

BIM och SE V-19+SE JV-19,  SE JV-18 Russkaya Roskosh Naslednik

Domare Nina Karlsdotter 

20190423_190331

Vackra Winnie!

20190421_161443


Ögonlysning

Nu har vi varit på en tur till Skellefteå igen jag och hundarna. Ådi, Zally och Max skulle ögonlysas och det var även dags för en patellaundersökning på Ådi. Ögonlysning görs för att se att hunden som ska gå i avel inte har någon ärftlig ögonsjukdom.Det är endast veterinärer med särskild utbildning som får utföra ögonlysning. Resultatet skickas sedan in till SKK som lägger ut resultatet på Hunddata och Avelsdata. Det brukar ta några dagar innan man kan se resultatet där. Men med sig hem får man en kopia på resultatet. Samma gäller patellaundersökningen. Här i Umeå har vi flera veterinärer som har den specialkompetens som behövs för att skicka in ett intyg på patellaundersökning till SKK, men en ögonlysare har vi inte, så det blir att åka iväg till en av de auktoriserade ögonlysarna.

Denna gång packade jag och en kompis in våra 11 hundar i bilen och åkte iväg. (Alla hundarna åkte naturligtvis tryggt i säkert förankrade burar.) Eftersom min hälsa kan vara lite si och så med så var det väldigt skönt att vara två som kan hjälpas åt så jag var väldigt glad över sällskapet 😊

När man kommer till veterinären är det papper som ska fyllas i och hundarna som ska ögonlysas får ögondroppar. Under själva ögonlysningen släcker man lamporna i undersökningsrummet så att veterinären ser bra in i ögat när hen utför undersökningen. Glädjen och lättnaden är lika stor varje gång det blir ett ok från veterinären! Även om jag förväntat mig bra resultat så går det aldrig att ta något för givet! Veterinären sa att man nästan kan höra hur uppfödarna drar en lättnadens suck när hunden är klar och resultatet är bra. 😊 

Det var tredje gången Max ögonlystes u.a. och andra gången u.a.för Zally. Max hälsade som vanligt veterinären med svansviftningar och Zally, min lilla prinsessa, fann sig nådigt i att bli undersökt av veterinären. 👑

Ådi skötte sig med den äran och fann sig i att både bli lyst i ögonen och undersökt i knäna. Det blev u.a. både på knän och ögon! Patella luxation graderas från 0 till 3 där 0=u.a. Knäskålen kan inte rubbas ur sitt läge utan ligger där det ska.

Med fyra intyg i handen gick vi ut och fick glada i hågen åka hemåt!

DSC_1308

Bolonkaprinsessan Zally 👑

 


Kakan

Jag fick en bild på Kakan idag av Kakans matte. Hon är dotter till Kokos och Max och Halvsyster till Ådi. Hon har fullt sjå på dagarna och hänger bl.a. med sin matte på jobbet❤️ En pigg, söt och trevlig tjej! Vi får se hur hon utvecklas, kanske blir det småkakor i framtiden☺️❤️

Hennes mamma Kokos har fått en ny frisyr a lá våren 2019. Söt som socker är hon!

Och idag har årets första Bolonka-promenad gått av stapeln. Kul! Vill du hänga med så hör av dig! Vi har också en nybildad grupp på Facebook som heter "Bolonkapromenader i Umeå".

Messaging1551625727954~2

 

Kakan

DSC_1205

 

Kokos i sin nya frisyr 

DSC_1213

Vackert väder idag ❤️

DSC_1212

Ådi 


Uppdatering

Oj så länge sedan jag skrev i bloggen. Julen och Nyår har passerat. Nyårsaftonen spenderade vi tvåben nerbäddade i soffan med hög feber. Tur att hundarna inte kan bli smittade. Istället höll de oss sällskap i soffan. Både på och bredvid oss sjuklingar. När det blir för varmt hoppar de ner på golvet för att svalka av sig en stund.

Nu har vi haft rätt kallt en period. Termometern har ofta visat under -20. Hundgänget har inte brytt sig speciellt om kylan. De älskar att vara ute oavsett vädret! Zally kan behöva ett täcke när det är hård blåst ute och hon är så söt i sitt knallgula 💕 Ådi med sin supertjocka päls verkar helt obrydd och kastar sig gärna ut i snön om han upptäcker nåt spännande. Vi passar på att njuta av den kalla snön som inte fastnar i pälsen! Är det oplogat så kan det bli för kallt för hundtassar på promenaden, så för säkerhets skull håller vi oss till plogade vägar när det är mycket sträng kyla. Sen så har klippningen under tassarna fått bero nu när det varit en kall period. Vi kör med oklippt tills termometern visar ett mindre antal minusgrader. Jag som har varit van att klä på mina kineser med overall, täcke och sockar innan vi gav oss ut i kylan, tycker att det är otroligt lyxigt att bara behöva klä på mig själv innan vi går ut!

Valp-planerna i vinter fick ställas in, ibland sätter livet krokben för planerna. Men vi tar förhoppningsvis nya tag framöver😊 Närmast i tid ligger undersökning av Ådi. Han och ett par till av gänget ska ögonlysas och hans knän ska kollas. Håll tummarna för bra resultat! 

Avslutar med en bild på underbara Ådi som njuter av livet ❤️

DSC_1072


Vinter

Snön har kommit med besked. Både jag och hundarna njuter! Helst när det är några minusgrader. När temperaturen är närmare nollan så bildas det lätt snöbollar i pälsarna.  Man får stanna på vägen och se till att det inte blir för besvärligt att gå för dom. Snön kan fastna under tassarna och vem vill gå med snöklumpar under fötterna? Inte så bekvämt. Jag ville se till att promenaderna i mildvädret blev lite enklare så trimmern och saxen åkte fram för att frisera sexton små tassar. Och sen lite olja i pälsen (en olja för pälsvård) en stund innan vi ger oss ut. Och vips så fastnar det väldigt mycket mindre snö! När man kommer in är det enklasta att duscha av de snöbollar som bildats med ljummet vatten och sedan torka tassarna.

Listan över Årets utställningsbolonka 2018 är nu klar. Winnie kom på tolfte plats och Ådi på femtonde. Fantastiskt resultat eftersom Winnie endast varit på fyra utställnngar i år. Hon blev BIR, BIM, BTKL 2 samt ÖKK2. Ådi var bara på två utställningar och på båda blev han BIR.  Verkligen toppenresultat från mor och son!! 

Så vill jag avrunda med att önska er alla en riktigt God Jul!

_20171122_095844

DSC_0779

20171215_210431