Zafferano

Blogg

Pluggande

Ja här studeras det för fullt. Bra att försöka hålla de något ålderstigna och trötta hjärncellerna i gång. Visst är det nyttigt och bra att lösa korsord för att hålla hjärnan i trim. Soduko är också bra har jag förstått.  

Men just nu så är det studier i Hundavel och Genetik som gäller. Den fördjupningskurs som SKK lanserat och som jag nu går på distans. Det var ett snilledrag av SKK att börja med dessa distanskurser. Vi har inte så stort utbud av föreläsningar och kurser här i krokarna, så det är bra att kunna plugga via datorn. 

Apropå föreläsningar så har jag nyss varit på en extremt intressat föreläsning i Sundsvall. Färggenetik på hund var ämnet. Duktig föreläsare och trevliga deltagare. Trevligt med nya bekantskaper inom hundvärlden   Jag har alltid varit intresserad av färggenetik ända sedan jag gick uppfödarutbildningen, och nu äntligen fick jag lyssna på ett riktigt proffs inom färggenetiken, och hon lotsade oss genom grunder och färger på ett fantastiskt pedagogiskt sätt.

Bolonkans rasstandard säger att alla färger utom helvitt eller fläckigt accepteras. Samt att vitt på tårna och en liten vit fläck på bröstet accepteras. 

I övrigt så fortsätter vi vänta på löp och roar oss med att med att åka till diverse hundträningar och långa härliga promenader i det oftast krispigt vintriga vädret. Ådi ska få prova på Nosework, det ska bli spännande att se vad han tycker om det!

Ta hand om er och kom ihåg reflexer så här i vintermörkret!

IMG_2752

 

 

 


Klämmor m.m.

Valpsidan är lite uppdaterad, vill du så gå in och kolla in planerna. Nu längtar vi efter småtassar igen! Hoppas allt går bra nu bara, man kan ju aldrig så noga veta.

Jag vill också tipsa om dessa superbra plastklämmor som jag bara inte skulle kunna vara utan. Min favorit då det gäller att sätta upp hundarnas luggar.Det billigaste stället jag hittat hittills att shoppa dom från är Bichon Bolognese och Havanaise Club. Klicka här så kommer du direkt dit. 

DSC_0735

received_1940563019292081

Vi längtar efter valpar. Här är en bild på lilla Kakan som valp 


SDHK i Timrå

Ny dag, nya tag! Vi hade parkerat utanför ridstadion i Timrå. Och vi hade hittat en bra plats att övernatta, precis utanför utställningslokal som är ett ridhus. Och elplats fick vi. Lyx! Det är verkligen bra ordnat. Bara att ställa sig på plats och sen kommer någon frivillig själ som ställer upp för sin klubb och och tar betalt. Sen fick vi ett plastband knutet runt vindrutetorkaren som tecken på att vi betalt. Att få gå med hundarna en tidig morgonpromenad i det härliga vädret var ljuvligt. Frosten låg på marken så inget slask och plask som förstör pälsen på de som ska ställas. Solen sken. Fler morgonpigga själar var ute  Påpälsade parkeringsvakter stod redan på plats och en och annan hundägare var nog också vaken, för hundskall hördes ibland. Höga och många, som det blir när många hundflockar vistas på samma ställe. Vår husbilgranne t. ex. hade 9 stycken små charmtroll med sig. På SDHK är det ju bara dvärghundar som ställs, så inga storväxta hundar fanns att  se denna dag.

Domaren för dagen var från Irland,  Maureen Tate-Byrne. 7 vuxna bolonkor och 1 valp var dagens tävlande. Samma härliga gäng som igår! Det var bara att sälla sig till de andra i det superbra hörn som de hittat och slå sig ner. Fast.. det gör man ju aldrig. Åtminstone inte jag. Men jag tror alltid att jag ska sitta och lugnt titta på utställningen innan det är vår tur. Så dagen innan tänkte jag bekymrat att jag måste köpa en stol eftersom jag glömt min hemma. Jag hittade en i en av montrarna och glad i hågen shoppade jag loss. Och på den stolen hade jag prylar och hundar hela helgen, inte mig själv. Men min kropp mår ju bra av att gå och stå, så det var väl lika bra. 😊

Efter valpen var det Ådis tur. Domaren gillade honom och även idag fick han Excellent, CK och CERT! Ådis andra CERT på två dagar! Lycka! Han blev också bästa Junior. 

Winnie vann även idag Championklassen och fick CK! Hon blev även andra bästa tik i Bästa tik klassen! Jättebra resultat, etta dagen innan och tvåa denna dag! 

Så skulle Ådi in i BIR och BIM. Och tamejtusan om han inte går och blir BIR! Nio månader gammal, andra dagen i rad! Jättekul! 

I Bästa junior finalen var det lite bråttom in i eftersom vi hade förväntat oss att valparna skulle gå sin final före. Det påverkade nog Ådi för han ville varken gå bra eller stå stilla med så mycket hundar så tätt inpå. Men till BIS-finalen var vi båda bättre förberedda och han gick bra. Massa hundar är det i finalen. Och jag blev väldigt glad att vi blev "shortlisted", vi blev alltså inte avtackade i första gallringen utan fick vara kvar i ringen när plats 1-4 skulle delas ut. Kul att vi fick vara kvar även om vi blev oplacerade. 

Fotot på Ådi är taget utanför utställningslokalen i det härliga höstvädret. 

Och i Umeå gick bolonkapromenaden av stapeln i lika fint höstväder! 

DSC_0771

 

DSC_0772

DSC_0775

 

 


Mittnordenutställningen

Mittnordenutställningen i Sundsvall lördag den 6/10 blev en minnesvärd upplevelse.

Ådi,Winnie och jag knallade iväg till utställningen medan Kokos och Zally stannade i husbilen med husse och käkade köttbullar. 

Jag måste erkänna att jag hade fjärilar i magen. Ådi hade fyllt 9 månader bara för några dagar sedan och hade precis tagit klivet upp från valpklass till junior. Jag brukar ju fara på en del inofficiella utställningar innan det är dags för officiell debut, men det kan vara knepigt att få ihop det nu när jag bytt jobb, dessutom hade hälsan inte varit på topp, så jag och Ådi hade bara varit på en enda. Och vi hade bara hunnit med en utställningsträning tillsammans. Dessutom var utställningen inomhus, vilket många hundar inte är så förtjusta i. Men jag hoppades att det skulle gå bra ändå.

Det var kul att träffa det härliga bolonka-gänget igen! Gamla bekanta och även nya. Mycket surr blir det och många glada skratt! Det är så härligt att vi har så fin gemenskap runt bolonka-ringen. Såklart vill alla vinna, men vi gläds åt varandras framgångar och det är aldrig sura miner. En fin mugg fick jag också med mig hem. Rasklubben firar fem år och alla medlemmar får en fin mugg med den fantastiskt tjusiga loggan på. Jag bara älskar den loggan, den är så fin!

Efter den obligatoriska långa väntan var det så dags för Ådi att ta sina första steg i en officiell utställningsring. Domare för dagen var Jan Sonne-Schmidt från Danmark. 7 bolonkor var anmälda och kom till start. Ådi var ensam hane, och då kan man tro att det bara är att knalla in i ringen och hämta hem certet, men se det är det inte! Jag har varit på utställningar där domaren varken tyckt att det finns en hane eller tik som motsvarar rasstandarden så bra att de tilldelas Excellent och CK och får tävla vidare, eller att bara ett av könen fått det. Dessutom var Ådi nyss fyllda junior och oerfaren i ringen.

Här kan du läsa mer om olika bedömningar som hunden kan få.

Glädjande nog så fick Ådi både Excellent, CK och CERT! Vi var glada och nöjda både Ådi och jag när vi gick ut ur ringen, jag med Ådis första CERT i näven och Ådi med magen full av köttbullar! Att också få berömmande ord från domaren gällande Ådis kvalitét var verkligen roligt. 

Efter att öppenklasstikarna gjort upp om placeringarna så var det mamma Winnies tur att äntra ringen i Championklassen. Winnie älskar utställning och hon bjöd på många svansviftningar denna dag. Hon vann Championklassen med CK och skulle så tävla vidare i Bästa tik-klass med de andra tikarna som fått CK. Och hon showade till sig en vinst och blev Bästa tik! Jättekul! 

Nu skulle bästa tik och bästa hane göra upp om vem som skulle bli BIR (Bäst i rasen) och BIM (Bäst i motsatt kön) och jag kunde ju inte visa både Ådi och Winnie samtidigt, men Max uppfödare Susanne Wiik ryckte in och tog in Winnie i ringen och jag Ådi.  Och den som fick den röd/gula BIR-rosetten var Ådi! Endast 9 månader gammal och på sin första officiella utställning! Fantastiskt!

Så skulle BIR och BIM fotas. Tack till Hanna Wik som fotade! Det var sjåigt att försöka ställa upp en yster junior, titta mot kameran och le, samt konversera med domaren. Samtidigt! Så resultatet blev väl sådär, men jag valde ut det foto som visar hundarna bäst. 

Tur hade vi med vädret denna dag. Blåsigt men inget regn. En promenad med alla hundarna blev det innan vi styrde kosan mot Timrå och nästa dags utställning. Skönt att få vila i passagerarsätet medan maken rattar husbilen! 

 received_146501222970218~2

DSC_0776

DSC_0777

 


Bolonkapromenad

Nu var det längesedan jag skrev på bloggen. I sommar har vi rest runt en del i Sverige och haft besök av den del av familjen som inte bor i närheten. ❤️

I söndags var det premiär för bolonkapromenad på Gammlia. Det var Bobbos matte som kom med det superbra förslaget att vi skulle träffas där  Det var så trevligt att vi beslutade att vi ska träffas där första söndagen i varje månad!

Det var nio glada som möttes upp för en promenad på det fina området på Gammlia och sedan fikade vi en massa gott på det samiska caféet Tráhppie. Vi blev varmt välkomnade av den trevliga personal som jobbade där denna dag. Hon hade gjort så mysigt på verandan med tända ljus och sköna dynor att sitta på. Kaféet är väl värt ett besök om du har möjlighet till det. 

Vill du hänga med på bolonkapromenad så hör av dig till mig så får du veta tid och plats. Alla är välkomna! 🤗 

DSC_0695

DSC_0697

DSC_0690