Zafferano

Fodervärd

 

Till att börja med vill jag säga att jag vill att du som vill bli fodervärd ska bo i Umeå-trakten.  Jag söker kärleksfulla hem som vill ta hand om en av mina pälsbollar.

Att vara fodervärd innebär att man inte betalar något för hunden utan jag får "betalt" genom att kunna nyttja den till avel, prov, tävling och utställning.  (I dagligt tal brukar man ibland kalla det här för "helfoder".) Du som fodervärd åtar dig att ta hand om hunden på bästa sätt. Du står för alla vardagliga kostnader runt hunden t.ex. försäkring, mat, shampoo etc.  Jag som uppfödare står för allt som har med min avel att göra t.ex. undersökningar som krävs inför avel, kostnader runt utställningar m.m.

För tik gäller att jag har rätt till max två valpkullar med minst en valp per kull som uppnått fem veckors ålder. När tiken fått två kullar eller när fem år gått efter att avtalet tecknats eller när tiken blivit sju år övergår tiken i fodervärdens ägo. (Ibland händer det att det tecknas fodervärdsavtal på en äldre tik, säg t.ex att tiken är tre år, då övergår tiken till fodervärden när hunden är sju år fast den kanske inte har haft två kullar eller att det har gått fem år sedan avtalet tecknades. )

Tiken kommer att vistas hos mig två veckor innan valpningen samt tills det är dags för valparna att flytta, d.v.s. de är minst åtta veckor gamla. Läs gärna avtalet för att se vad som gäller.

För hane gäller att jag har rätt till max sex parningar där resultatet blivit minst en valp som uppnått fem veckors ålder per kull. Hanen övergår i fodervärdens ägo när hanen har lämnat dessa kullar eller att fem år gått efter att avtalet tecknats eller att hanen blivit sju år. Jag får använda hanen till mina egna tikar samt även andras tikar.  Fodervärden får inte låta hanen gå i avel innan avtalet är fullgjort.

Här finns en länk som går till en sida på SKK där du kan klicka på "fodervärdsavtal" och då får du upp avtalet i Adobe Reader och kan läsa avtalet i sin helhet

I övrigt kan jag säga att jag förväntar mig att ni tar hand om hunden på så sätt att jag kan nyttja det jag har rätt till enligt avtal. Pälsen måste skötas t.ex.

För att ni ska kunna planera ert liv på bästa sätt kommer jag att försöka vara ute i så god tid jag kan med datum för utställning, undersökningar, BPH etc!

Ni är alltid varmt välkomna att höra av er vid funderingar eller om ni behöver stöd i saker som rör vardagens bestyr. Vill ni höra av er ofta, gör det. Vill ni hålla er mer på er kant är det också okej. Jag är flexibel och har inga krav förutom att hunden ska hållas i bra skick och att ni ska följa avtalet.

Ni är varmt välkomna att komma och titta på de utställningarna som hunden ska på, kanske vill ni ställa hunden själva också? Önskar ni gå kurser med hunden, börja med agility, rallylydnad, viltspår etc. är det bara roligt!

Hör av dig om du tror det här skulle vara något för dig eller om du har frågor om det här med att vara fodervärd. Jag vill att du som är fodervärd ska bo i Umeå-trakten.

 

 

Köpeavtal med bibehållen avelsrätt

Det här är vad man ofta kallar "halvfoder". Det är egentligen inte rätt eftersom det inte är ett fodervärdsavtal utan man köper hunden. Man betalar halva priset och den andra halvan "betalar" man genom att jag har avelsrätt på hunden.

För en tik är det en valpkull med minst en valp som uppnått fem veckors ålder.

För en hane är det tre valpkullar med minst en  valp som uppnått fem veckors ålder.

Avelsrätten gäller till dess att hunden fyllt fem år. Har jag inte utnyttjat avelsrätten innan dess förfaller den och jag har inte rätt till någon ersättning för icke utnyttjad avelsrätt.

Tyvärr kan jag inte länka till något avtal p.g.a. att detta avtal beställer jag som uppfödare från SKK eller laddar ner via köpahund.se när jag har en valpkull. Så är det med köpeavtalen som ju detta är.

Att köpa en hund med bibehållen avelsrätt kan ju kännas lockande då man betalar endast halva hundens pris. Man ska komma ihåg att jag har rätt till avelsbiten så länge avtalet är gällande. Man har alltså inte rätt att låta hanen para en tik innan jag har nyttjat de parningar jag har rätt till. Tiken får inte paras innan jag har nyttjat min avelsrätt. Och med tiken ska man vara inställd på att man måste klara sig utan henne i en ganska lång period när hon ska ha sin kull, minst 10 veckor. Det är viktigt att vi fortsätter ha kontakt efter köpet så tiken känner sig bekväm med att bo hos mig när hon ska ha sin kull. Det behöver inte vara så avancerat, hon är ju uppfödd här så hon känner till miljön, men det är ändå bra om hon och jag ses emellanåt.

Med detta avtal är det som sagt er hund och jag har rätt till aveln så länge avtalet gäller. Ni sköter om hunden så att jag kan nyttja det jag har rätt till enligt avtalet. Om jag t.ex. tar en valpkull på tiken när hon är runt två-tre år så då är avtalet fullgjort. Med hanen kan det ibland ta längre tid beroende på om jag (eller någon uppfödare som jag lånar ut honom till), har tikar som han ska para, så där kan det nog vara så att hunden hinner bli fem år. Och ofta vill man gärna utvärdera avkomman efter en hanhund litegrann innan man låter honom gå vidare i avel.

När jag har en valpkull bestämmer jag om jag ska sälja en eller kanske två med bibehållen avelsrätt.