Zafferano

 

Russkaja Tsvetnaja Bolonka har sitt ursprung i Ryssland. Det är inte en speciellt gammal ras. Man ville få fram en liten, pälsrik sällskapshund och de första kombinationerna mellan Bichon Friseé, Lhasa Apso och Shih Tzu gjordes 1951. Ursprungsrasernas urvalsegenskaper var  liten storlek och mättad pälsfärg.  1962 namngavs rasen Tsvetnaya Bolonka och 1966 erkände Ryska Jordbruksministeriet rasen.  Under 1990-talet ökade rasens popularitet och den nationella rasklubben bildades 1999. 

Till Sverige kom de första hundarna 2006 och de första kullarna föddes 2007. Den svenska rasklubben bildades 2013, Svenska Russkaya Tsvetnaya Bolonka Klubben, förkortas SRTBK.

Rasen är ännu inte godkänd av FCI men registreras av flera nationella klubbar, förutom i hemlandet Ryssland även i bl.a. i Norden. I Januari 2013 fick Bolonkan utställningsrätt i Norden och de första utställningarna här i Sverige där bolonkan var representerad gick av stapeln på My Dog den 3 och 4 Januari 2013.

Rasen ska ha ett balanserat och vänligt temprament. De är utpräglat sociala och anpassar sig lätt till skiftande miljöer. Rasen är på många sätt "lagom" och kan inte räknas till de raser som har hög intensitet och arbetsvilja. De är mycket lättlärda och vill vara till lags, de läser också lätt signaler från både två och fyrbenta. Trivs bäst tillsammans med sin/sina ägare och vill gärna följa med när man ska någonstans. Det lilla formatet gör att det är rätt enkelt att ta med den om det är en lämplig aktivitet för hunden.  Som de flesta små hundraser kan den bli mycket gammal. 

Det är en liten, kompakt hund.  Mankhöjd för både tik och hane är upp till 26 cm. Då ordet bolonka betyder knähund är det lilla formatet att föredra. Idealvikt 3-4 kg.  På grund av sin robusta konstruktion är de ofta tyngre än vad de ser ut att vara. 

Pälsen skall vara lång, silkig och glänsande. Den skall vara tjock med välutvecklad underull och pälsen skall täcka hela kroppen. Pälsen skall vara tät och tung. Stora lockar föredras men vågig päls tolereras. Alla färger accepteras utom helvitt eller fläckigt. En liten vit fläck på bröstet och tårna tolereras. Viktigt är att färgen är stark och klar. Rasen fäller inte med regelbunden pälsvård krävs. 

I dagsläget är det inte känt om rasen har rasbundna hälsoproblem eftersom antalet individer i Sverige är för få (2015). 

Rasen tillhör Grupp 9.

Länk till Rasstandard